torsdag 11 mars 2010

Stort delmål avklarat, äntligen gjutning!

2010-02-09 kl 09.23

Efter många turer fram och tillbaka (bla en avbokad gjutning), var det äntligen dags.

Temperaturen gav till slut med sig lite och vi garderade oss genom att köpa den bästa (och dyraste) betongen och speciella liggunderlagsaktiga isoleringsmattor på rulle (betong-/vintertäckmatta) som ska hålla värmen tillräckligt efter gjutning.

Det kom en pumpbil med 36 m kran, den var då lång så det räckte och blev över :)



Dom började i bortre ändan av vardagsrummet.



Precis då kom "Herr-Sista-Minuten-Martin" på att vi borde dra ner lite rör för el i plattan (för en speciallösning vi har på gång i sovrummet, som jag återkommer om senare).
Dom hade ju som sagt bara precis börjat gjuta så det hann vi med ;)


Mats hjälpte oss att kapa av fjärrvärmerören i garaget. Dom hade varit i vägen väldigt länge så det var skönt att bli av med dom :)

Den bästa betong vi fick tag på var 24 grader varm, det är därför det ångar så om den. Det verkar vara ett ganska roligt jobb det där, att få klafsa runt i geggan ;)



Här slätas det ut.



Fallet till golvbrunnen i duschen fixas.

 
Efterhand la vi på lättviktspresenningar, som dom sen tog av när dom hade pumpat ut och jämnat till allt.

Precis då, när det viktiga arbetet skulle börja, hände det som absolut inte får hända; det började snöa. Det bara vräkte ner!
.
Det blev som ett evighetsgöra, där dom precis hade glättat kom det snö, sen var det bara att börja om på samma ställe igen -bara det att man inte har en evighet på sig, för betongen härdar ju ändå. 

Om det blir för mycket snö/regn på en platta innan dom fått till och täckt den så blir det för grova porer.

En riktigt, riktigt bra platta ska man kunna spegla sig i. Men vi ska inte måla några av våra golv, så vi hade inte riktigt så höga krav, men nästan ;)
Dom drog på sig konstiga "Kalle Anka-skor" och körde igång med sina helikoptrar. 

Vi åkte och köpte en varsin pizza till killarna. Sen fixade vi lite ärenden och åt lunch hos Martins föräldrar (Leif gör helt underbara köttbullar).
Jag minns att jag inte ville titta ut för mycket, ville inte se eländesvädret.

När vi kom tillbaka hade det varit uppehåll ett tag, plattorna hade härdat så pass att dom kunde ta av sig sina "Kalle-Anka-skor" och dom var så gott som klara.
Det såg riktigt fint ut!

I alla fall vad vi kunde se med våra amatörögon ;)
Vi valde en grövre yta i garaget eftersom vi ska ha klinkers där.

Sen var det bara att täcka över allt med presenningar igen och vänta några timmar tills vi kunde rulla ut betonggjutmattorna.

Då hade det börjat blåsa och snöa igen. Men det gick rätt fort att rulla ut mattorna när vi var fyra. Mats och Camilla hjälpte oss.

När det är en riktig vargavinter är det inte så lätt att gjuta utan diverse hjälpmedel. Vi var verkligen i valet och kvalet hur vi skulle göra.

På vintern är det vanligt att ha värmetält som blåses upp. Det går på diesel och drar ungefär 500 l per dygn om jag inte minns fel. Sen ska man få tag på ett också.

Det ska funka att gjuta i ner till ungefär minus 14 utan tält vad jag har förstått. Men blir det då minus 30 på natten så är det inte så roligt.

Under omständigheterna gick det riktigt bra :)

5 st betongbilar och totalt 30 m3 gick det åt, ganska precis.
Hade vi inte haft vår jättevot så hade det gått åt lite mindre, men det var bara en liten slatt kvar i den sista bilen, så det hade nog varken gjort till eller från.

Vi fick en riktigt stadig grund i alla fall och det känns riktigt bra.

Det är så skönt att ha en lyckad gjutning avklarad så det går inte att beskriva!

Det har varit en sån oro, stress och press. Det var faktiskt inte ens roligt på slutet, när det bara var kallt och snöade och allt stod stilla.

När man vet att det måste bli så bra så man slipper slipa och/eller flytspackla allt och man vet att det är jätteviktigt för att ens hem ska stå på det. Plus att jag ska ha det som visningshus i mitt arbete.
-Då vill man inte misslyckas. 

I sann Lady & Lufsen-anda gjorde vi våra handavtryck i husgrunden :)

Fas ett avklarad!

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails